Nieuws


Was Roland Holst een antisemiet?

een weerwoord op het vermeende antisemitisme van Roland Holst

 Nieuw boek

In de Eerste Bergensche Boekhandel werd op 1 september het nieuwe boek Vierspan gepresenteerd. Het vertelt over de ervaringen tijdens ruim dertig jaar werken aan de biografieën van Hans Andreus, A. Roland Holst, Hendrik de Vries en Jan G. Elburg. Een ‘eerste exemplaar’ werd aangeboden aan bevriende collega-biograaf Wim Hazeu.

Over Vierspan schreef Elsbeth Etty in De Groene Amsterdammer (14-12-2017): ‘een must read voor schrijvers en lezers van biografieën’ en: ‘Voor mij heeft de poëzie van Van der Vegts vierspan door zijn gewetensvolle maar niets verhullende biografieën in elk geval aan betekenis gewonnen.’
Hans Renders waardeerde het boek in Het Parool (23-09-2017) onder de kop ‘Achter de schermen bij de biografie’ met vier sterren en schreef: ‘De autobiografie van een biograaf vormt een genre op zichzelf.’ Hij noemt een paar voorbeelden en concludeert: ‘Een rijtje waarin Vierspan niet misstaat.’
Remco Ekkers schreef in Tzum: ‘Zijn boek Vierspan is met vaart en enthousiasme geschreven. Ik zou bijna schrijven: het boek leest als een goede speurdersroman’.
In Leestafel schreef Willeke: ‘Vierspan geeft een boeiende inkijk in de keuken van de literaire biografie, en is derhalve voor de liefhebber van dit genre niet te versmaden.’ Zij vermeldde ook de ‘schitterende omslagillustratie van Betty Bosma’.

 

Prijs

Op maandagmiddag 25 september kreeg Jan van der Vegt in de Prinsenzaal van het oude Alkmaarse stadhuis voor al zijn publicaties de Oeuvreprijs van de stichting Victoriefonds Cultuurprijzen in de Regio Alkmaar. Burgemeester Piet Bruinooge, voorzitter van de jury, reikte de prijs uit, die bestaat uit een geldbedrag en een penning die ontworpen is door Elly Balthus. Deze Oeuvreprijs wordt naast de tweejaarlijkse cultuurprijzen incidenteel toegekend.

Herziene Uitgave

Van het boek met een geschreven portret van Roland Holst en een bloemlezing uit zijn gedichten is een herziene uitgave verschenen. De titel is enigszins veranderd. Het heet nu: Een dichter aan zee. Enkele fouten zijn verbeterd en het omslag is duidelijker geworden.

Nog een boekje

In 2017 vierde de seniorenresidentie Frankenstate aan de Lindenlaan in Bergen haar 50-jarig bestaan. Bestuur en directie vroegen Jan van der Vegt een boekje te schrijven over de dichter A. Roland Holst en Frankenstate. Roland Holst was in 1967 de allereerste bewoner van het complex van serviceflats en hij heeft er de laatste negen jaar van zijn leven doorgebracht. Het boekje getiteld Van Nesdijk naar Lindenlaan werd op 16 november 2017 in de Wintertuin van Frankenstate gepresenteerd. Het bevat zeven niet eerder gepubliceerde foto’s van de dichter. Samen met het eerder verschenen (maar uitverkochte) boekje Mijn tweede huid, dat gaat over het 40-jarig verblijf van Roland Holst in zijn huis aan de Nesdijk te Bergen, vormt het een duo.

Van Nesdijk naar Lindenlaan is uitgereikt aan alle huidige bewoners van Frankenstate en het is als uitgave van Prominent te Baarn ook te koop in de boekhandel.